L- karnitin
18.12.2009 17:41L- karnitin je aminokyselina , ktorá zabezpečuje hlavný zdroj energie pre svaly. V tele je vyrobený z aminokyselín lyzínu a metionínu. Zvyšuje využitie tukov ako zdroj energie tým, že transportuje mastne kyseliny do mitochondrií, kde vypáli (uvoľní) energiu pre telesne funkcie.
Prírodné zdroje sú:
• Avokádo
• Materské mlieko
• Mliečne výrobky
• Červene mäso ( jahňacie, hovädzie mäso)
Hovädzie mäso má cca 145 mg L-karnitínu na 100g, v porovnaní s hubami ktoré obsahujú len 2,5mg na 100g, zelenina obsahuje ešte menej L-karnitínu napríklad mrkva len 0,4mg. Takže ak ste vegetarián ste v nevýhode s porovnaním s niekým kto je mäso, čo je dôvod na doplnenie karnitínu inou formou.
Výhody L-karnitínu sú:
• Zníženie telesného tuku
• Zlepšenie výroby energie
• Svaly sa stavajú odolnejšie voči únave
• Zlepšuje srdcovú výkonnosť
• Spomaľuje účinky starnutia
Denná dávka je 2 až 3g , 30min pred tréningom.
———
Späť